blog / novičke / hot

Ustanovitev Kooperative 22 (O napredku in ježi)

Napredek je v redu, ne? Med zadnjo gospodarsko krizo nas je sicer izučilo, da nenehno hrepenenje po več in bolje ni blagodejno za dušo, a ne moremo iz svoje kože.

V krempljih kapitalizma je ravno stagnacija tista, ki ni dobra za dušo. Pogosto slišimo in govorimo o prekariatu, prekarnih delavcih. Pravzaprav se vsak samozaposleni kaj hitro lahko znajde v položaju, ko ni zaščiten, nima pravic, nima možnosti in ne vidi izhoda. A zadnje čase se precej govori tudi o rešitvah. Eden od preventivnih ukrepov je zagotovo mreženje, povezovanje. Druga težava samozaposlenih je, da bi občasno morali koga najeti, da bi lahko izpeljali večji projekt; a ko si izračunamo, kolikšen bi bil davek zaradi honorarja dodatnega sodelavca, ki bi obremenil naš račun, hitro sklenemo, da se ne izplača, zato večji posel zavrnemo. Napredka torej ni.

Mi smo se povezali v Kovačnici, coworking skupnosti v Kranju. Potem ko smo se kakšno leto spoznavali, ugotavljali in spraševali, kaj počnejo ljudje za sosednjimi mizami, se družili ob kavi in kosilu, pa tudi občasno sodelovali, je nekdo bleknil: “Kaj pa, če bi ustanovili zadrugo?”

In smo jo. Približno pol leta po tem, ko je padla ideja, nam je uspelo ustanoviti Kooperativo 22, in že imamo prve projekte in se dogovarjamo za prihodnje. Pravzaprav nihče dobro ne ve, kaj bo. Kako bomo pridobivali nove projekte? Kako bomo razporejali naloge? Kako bomo sodelovali? Kaj vse bomo delali? Vsi pa se strinjamo, da je lahko kvečjemu bolje. In napredek je v redu, ne?

Kaj pa je tisto, kar že vemo o svojem delovanju v okviru zadruge? Nudimo storitve na naslednjih področjih: arhitektura, oblikovanje, razvoj spletnih in mobilnih aplikacij, prevajanje in lektoriranje, videoprodukcija, fotografija in poslovno svetovanje. Vsak od desetih članov je uspešen na svojem področju in nikakor ne želi pristati na redno zaposlitev. Težava je le v tem, da sam nisi konkurenčen velikim podjetjem. Če združimo moči, kar naenkrat nudimo številne storitve, ki se med seboj odlično dopolnjujejo v storitev, ki je naš paradni konj: ustvarjanje celostne podobe za podjetja, ki želijo postati vidnejša na trgu.

In zakaj ravno zadruga? Zakaj ne društvo, zavod, d. o. o. ali kaj drugega? Nekdo je vprašal, zakaj smo se sposobni mladi ljudje odločili nasprotovati kapitalizmu, namesto da bi ga jezdili. Čar zadruge kot pravne oblike je prav to, da pri poslih omogoča uveljavljanje številnih čudovitih človeških lastnosti: solidarnost, enakopravnost, sodelovanje, varnost itd. Hkrati pa je zadruga zgolj ena od pravnih oblik, ki omogočajo legalen prenos sredstev.

Vračam se k prispodobi o ježi kapitalizma. Kapitalizem smo torej osedlali, a da bo varen za ježo, ga bo treba še dolgo krotiti.

 

pridi na kavo!

Pridi nam predstavit svoje želje in vizijo.
Prej pa pokliči, da pristavimo za kavo.

Najdeš nas:
Kovačnica
Župančičeva 22
4000 Kranj

22@20plus2.com

ali pa nas kar vprašaj